Bankarta
 

Ny bankarta 2006-10-11

Ungdomsbankarta 2006-10-08
 

En karta över Studentidrotten i Luleås discgolfbana

Klicka på det hål du vill se bilder från Anslagstavla, mötesplats Par 3, 85/84 m (plint/plattor) Par 3, 94 m Par 3, 135/130 m (plint/plattor) Par 4, 213/224 m (plint/plattor) Par 3, 83/80 m (plint/plattor) Par 3, 133/131 m (plint/plattor) Par 2, 77 m Par 3, 95/116 m (plint/plattor) Par 2, 55 m Par 2, 63 m Par 3, 71/79 m (plint/plattor) Par 3, 65/67/82 m (1:a/2:a/plattor) Par 3, 69/79 m (plint/plattor) Par 3, 97 m Par 3, 97/112 m (plint/plattor) Par 3, 113 m Par 3, 94 m Par 3, 66/83/79 m (1:a/2:a/plattor) Parkeringsplats, halva utan avgift Parkeringsplats, ibland avstängd

 

 

Banans Par 52 kast
Totallängden 1789 m
Medellängd 99,4 m
6 hål < 80 m
6 hål 80-100 m
6 hål > 100 m

Banan, som invigdes den 2 september 2001, är designad och till stor del byggd av Kjell-Runo Ärlebrandt. Utkasten består, sedan 2004, av betongplattor. Åtta av utkasten är något bättre med betongplattor och stenmjöl ovanpå ett bärlager. En träram vid vart och ett av de åtta utkasten håller allting på plats. Ett av utkasten (nr 6) består av 21 betongplattor! Det normala antalet är 6 eller 9. Vi har nu lärt oss att det optimala är 9 betongplattor. Då hålls kostnaden nere och slitaget blir litet.

Det finns även en utmanande 9-håls skogsbana vid Gäddvikssundet och sedan 2003 finns det en mysig 9-hålsbana i Boden (nära kyrkbacken).

Bodenbanan återinvigdes 030921 efter att den omdesignats av Kjell-Runo Ärlebrandt, Kjell Söderholm, Mattias Grape, Jan Krantz och Johan Karlsson.

Det sista som gjordes under säsongen 2003 vara att förlänga hål 4 (fr 213 till 224 m), hål 15 (fr 97 till 112 m) och hål 18 (fr 66 till 83 m). I början av säsong 2004 flyttades utkastet för hål 3 vilket medförde att det blev 130 m istället för 135 m.

 
Under säsongen 2004 arbetade vi hårt med att göra nya utkastplatser. Betongplattor lades ned på en bädd av singel (sk bärlager) och stenmjöl och allting omgärdades av en träram. I samband med arbetet flyttades utkastplatserna för hål 1, 3 (enl ovan), 8, 11, 12, 13 och 18. Korgen för hål 12 placerades inne i träddungen och marken vid green täcktes med täckbark. Korgen för hål 8 flyttades och därmed förlängdes hålet med ca 20 m.
 
Under säsongen 2005 rensade den sektionsansvarige bort sly, stenar och annat irriterande material från träddungarna på banan. Detta öppnade upp dungarna och gjorde banan trevligare (och lite lättare). Kommunen blev lite bättre på att ställa upp med klippning av banan. Efter avslutad säsong togs korgarna ned för att förhindra att folk börjar spela på banan för tidigt nästa säsong.
 
Under säsongen 2006 sänktes banans par från 59 till 52 (gäller fr 2006-06-04). Den sektionsansvarige fortsatte att hålla snyggt i träddungarna på banan. Han fick hjälp att gräva upp en vägtrumma som inte gjorde någon nytta och använde den för att göra en övergång vid dike 2 som även smalnades av något. Detta för att nätet skulle täcka hela dikets bredd. Häggspinnmalar gjorde besökarna oroliga då de invaderade alla häggar och täckte dem med ett finmaskigt vitfärgat nät samt åt upp alla blad. Träden tillfrisknade dock under andra halvan av juli men även om löven återvände fanns väven/näten kvar. En satsning på ungdomar gjordes av sektionsledaren och den 25:e sept "invigdes" en ungdomsbana på 9 hål, komplett med plintar och utkastskyltar med hålkarta. Invigningen gjordes av elever från Boskataskolan en vacker höstmorgon. Sektionsledaren jobbade många timmar i Photoshop och Illustrator med en ny bankarta.
 
Under säsong 2007 fortsatte sektionsledaren att arbeta med förberedelserna för tillverkningen av nya utkastskyltar och en ny anslagstavla. Satsningen på ungdomar fortsatte och en A4-folder sammanställdes av sektionsledaren och skickades ut till alla grundskolor i Luleå (42 st). Han tillverkade också en sponsorfolder (A5-format) men den lades på is till dess att kommunen utrett frågan om vad som ska hända med Porsöheden i framtiden.

Vinterns snö var tung och några träd klarade inte tyngden och fick avlägsnas. En upprensning i alla dungar runt banan gjordes före 1:a maj och majbrasan blev något större av all sly. Sektionsledaren fick slita hund när drygt 200 m dräneringsdiken grävdes för hand. Häggspinnmalar gjorde än en gång entré och häggarna blev spökträd för några veckor. I vanlig ordning blev det åtskilliga timmar vid röjsågen för sektionsledaren som fram till mitten av sommaren inte lyckats få någon hjälpreda. Kommunen klippte dock i vanlig ordning med blandat resultat, ofta dåligt.

Sektionsledaren hade tidigt på försommaren fått betongplattorna som blev över då parkeringsplatsen vid C-huset rivdes inför ombyggnationen av C-huset. En del av dessa använde han då han lade ned nya plattor på utkast 2, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 17 och 18. Utkast 11 och 18 gjordes om och höjdes upp något. Utkast 18 flyttades något bakåt så att man inte slår handen i det lilla trädet till höger. Alla utkast utom 3 har nu minst 9 plattor. Det stenmjöl och singelgrus som grävdes bort från utkasten med ramar placerades på markduk i dunge 3 (i juni) och 5 (först i slutet av aug). Erik Lovén blev tävlingsansvarig och gjorde ett gott arbete. Någon klättrade sönder flera grenar på den björk som står närmast korg 15 och sektionsledaren fick såga bort de avbrutna grenarna. Simon och Pelle Almqvist-Pettersson samt Dan Ottosson hjälpte sektionsledaren att lägga ned tre nya betongplattor vid utkast 14 (Pelle och Simon) och utkast 5 (Dan).
 
Under säsong 2008 hade vi till en början stora problem med klippningen av gräset. Kommunen kontaktade oss redan under hösten 2007 och ville överlåta driften av området på StiL. Vi klargjorde flera gånger att vi inte har resurser (främst maskiner) för att klara av att göra det på ett bra sätt men att vi gärna gör det om vi får de resurser vi saknar. För att vi ska kunna göra det krävs det att vi får pengar för att kunna köpa in bl.a. en åkgräsklippare. Det stod ganska snart klart för oss att vi får klara oss i stort sett på egen hand ifall vi skriver på ett arrendeavtal. Då skulle vi dock få rätt att sätta upp reklam på korgar och utkastskyltar och därigenom få en chans att få in sponsorpengar från företag.

Sektionsledaren drog under hösten 2007 och våren 2008 in pengar till sektionen bl.a. genom att flytta saker för StiL och städa stadsområden för kommunens räkning. StiL frös dock sektionens pengar p.g.a. likviditetsproblem. Sektionsledaren gjorde ett tappert försök att klippa fairways med sin röjsåg men det var väldigt jobbigt och tidskrävande. Kommunens första klippning skedde vecka 28 och då började folket spela igen. Sektionsledaren började rensa sly i dungarna efter det att kommunen klippt banan.

Då det började bli dags för klippning igen bestämde sig sektionsledaren att köpa in en åkgräsklippare för egna pengar för att få klippningen att fungera på ett rimligt sätt och bl.a. för att projektet Idrottslyftet skulle gå att genomföra. Besökarna uppskattade detta initiativ och det faktum att sektionsledaren valde att begränsa klippningen till endast fairways. På så sätt framhävdes banans struktur tydligare och då de olika fairways ligger nära varandra blev det inte så mycket oklippt. Kommunen klippte inget mer denna säsong men banan hölls mera välklippt än någonsin.

Sektionsledaren köpte också en motorsåg (för egna pengar) och rensade bort en del träd och sly som stört spelandet under några år.

Idrottslyftet: Under säsongen genomförde sektionsledaren ett projekt mot Luleås grundskolor där de bjöds in att spela gratis på banan och dessutom få assistans av en instruktör (sektionsledaren). Inför genomförandet grävdes ordentliga utkastskyltar ned vid nio (9) utkastplatser (ungdomsbanan) och förseddes med utkastinfo. Grundbidraget på 10 000 kr betalades ut till StiL men det kom aldrig sektionen till del. Besöksblanketter fylldes i för att möjliggöra ansökning av kompletterande bidrag. Än idag (081118) har dessa bidrag inte sökts då det anses oklart vem som har rätt till dem.

Under hösten förde StiL samtal med Luleå Discgolfförening om ett samarbete kring discgolfen och banan på Porsöheden. Sektionsledaren var inte inbjuden till dessa samtal av outgrundlig anledning.